Uusiutuvan energian investointien ja Metso-ohjelman lisärahoitus ansaitsee kiitosta. Moitteita puolestaan saa se, että hallituksen linjaukset eivät edistä vähäpäästöistä liikennettä teknologianeutraalisti.

Bioenergia ry löytää tänään (31.8.2017) esitetystä vuoden 2018 budjetista sekä hyviä että huonoja piirteitä.

– Olemme tyytyväisiä, että uusiutuvan energian investointeihin ja Metso-ohjelmaan kohdennetaan lisärahoitusta. Siirtymä pois fossiilisista polttoaineista näyttäisi vauhdittuvan, mikä on oikea suunta. Liikenteen osalta olemme kuitenkin pettyneitä siihen, että on lähdetty poimimaan teknologioita eikä edistetä vähäpäästöistä liikennettä teknologianeutraalisti. Toimenpiteiden vaikutukset päästöihin jäivät epäselviksi, toteaa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.

Hallituksen tavoitteena on saada Suomen teille 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä. Hankintatukea ei kuitenkaan nyt saisi uuden kaasuauton hankintaan. Biokaasu ohitettiin myös joukkoliikenteen osalta, jossa budjetti keskittyy täysin sähköistämiseen. Romutuspalkkion osaltakaan kokemukset eivät ole olleet rohkaisevia: edellisellä kierroksella palkkio ei edistänyt vähäpäästöisten kaasu- tai flexifuelautojen hankintaa. Budjetti ei myöskään tarjoa kannustimia lisätä markkinoille tuodun 100 % uusiutuvan dieselin käyttöä.

Bioenergia ry pitääkin tärkeänä, että budjetin jatkotoimeenpanossa hallitus arvioi yksittäisten toimien kustannustehokkuutta ja vaikutuksia päästöihin. Tämä koskee erityisesti uutta 24 miljoonan euron hankintatukea täyssähköautojen hankintaan sekä kaasu- ja flexfuel-autojen konvertointiin.

– Nyt päätetyn summan toimeenpanossa tulee arvioida huolellisesti järjestelmän ja luodun kannustimen vaikutukset ja eri vaihtoehtojen kustannustehokkuus. Täyssähköautojen keskihinta on vielä yli 40 000 euroa ja nyt on puhuttu todella pienistä tukisummista. Kaikki uusiutuvia hyödyntävät teknologiat tulisi olla vertailussa mukana, Laurikka jatkaa.

Lisätietoja: Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka, puh. 040 163 0465, harri.laurikka(a)bioenergia.fi