Vuosi 2017 oli kiinteiden puupolttoaineiden käytössä ennätyksellinen, mutta poikkeukselliset sää- ja keliolosuhteet aiheuttivat talvella haasteita metsäpolttoaineiden saatavuudelle ja paikallisesti myös laadulle. Monen kaupungin energiahuollossa energiaturpeen merkitys korostui. Alimman tieverkon kunto petti paikoin vaikeuttaen polttoainehuoltoa.

Kuluneen syksyn ja talven säät olivat vaikeita puupolttoaineiden hankintaketjulle. Syksyllä 2017 satoi runsaasti ja pitkäkestoisesti ja routa tuli myöhään. Sitä seurasi leuto alkutalvi ja lopulta pitkä pakkasjakso, jolloin polttoaineiden kysyntä oli kova.

Kotimaisen turpeen ansiosta voimalaitokset pystyivät välttämään kalliiden fossiilisten tuontipolttoaineiden lisäkäytön sähkön ja lämmön yhteistuotannossa (CHP). Oli erittäin tärkeää, että CHP-laitokset tuottivat lopputalven kylminä viikkoina yhteistuotantosähköä täydellä teholla valtakunnan verkkoon.

– Viime syksynä varastoissamme oli hyvin turvetta, jolla pystyimme varmistamaan polttoainehuollon toimivuuden pitkän pakkasjakson aikana sekä parantamaan kostean puupolttoaineen laatua, Oulun Energian liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala toteaa.

Seinäjoen Voima Oy:n hankintapäällikkö Timo Orava kertoo, että syksy ja alkutalvi olivat haastavia puuhuollolle ja metsähakkeen raaka-ainekasat jäivät poikkeuksellisen märiksi.

– Metsähakkeen kosteus kävi ilmi vuoden vaihteen jälkeen talvikeleissä. Yllättävän kylmän lopputalven aikana polttoaineita tarvittiin paljon. Oli onni, että turvevarastoissa oli hyvälaatuista kuivaa energiaturvetta, minkä avulla pystyttiin joustavasti ja nopeasti lisäämään tuotantoa, Orava sanoo.

Seinäjoella pystyttiin hyödyntämään monta vuotta vanhoja turvevarastoja, mikä oli osoitus turpeen mainiosta varastoitavuudesta.

Hyvälaatuisen metsähakkeen kosteus on alle 40 %. Kuopiossa tästä jäätiin kuluneena talvena paljon, kertoo Kuopion Energian tuotantojohtaja Peter Seppälä.

– Jo valmiiksi märät hakekasat peittyivät myöhemmin talvella suuren lumimäärän alle. Onneksi pystyimme lievittämään ongelmia hyvälaatuisella jyrsinturpeella, Seppälä toteaa.

Vapon turvetoimitusten määrä kasvoi koko ajan tammikuusta maaliskuulle. Maaliskuussa turvetarve oli jo yli 40 % enemmän kuin ennakkosopimuksissa oli tilattu. Tammi-maaliskuussa 2018 Vapo toimitti energiaturvetta yli 8 000 täysperävaunuyhdistelmän kuormaa ennakkotilauksia enemmän. Lisätilausten määrä vastaa lähes yhtä terawattituntia.

– Onneksi varastomme olivat hyvällä tasolla talvikauden alussa, ja toimituksia voitiin lisätä joustavasti, Vapon johtaja Pasi Rantonen sanoo.

Kotimaiset polttoaineet puu ja turve täydentävät hyvin toisiaan lämpö- ja voimalaitoksilla. Metsähakkeen kosteusongelmia voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota polttoaineen kuivumisolosuhteisiin, suojaukseen ja työstämiseen ketjun eri vaiheissa.

Lisätietoja:

Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Jouko Rämö, puh. 040 480 3736, jouko.ramo(a)bioenergia.fi
Oulun Energia Oy:n liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala, puh. 044 703 3701
Kuopion Energia Oy:n tuotantojohtaja Peter Seppälä, puh. 040 709 7301
Seinäjoen Voima Oy:n hankintapäällikkö Timo Orava, puh. 050 386 2516
Vapo Oy:n johtaja Pasi Rantonen, puh. 020 790 5624