Moni yritys markkinoi vahvasti tuotteitaan ympäristöarvojen huomioonottamisella. Porvoolainen makeistehdas Oy Brunberg Ab ei sen sijaan tee numeroa siitä, että on jo kauan käyttänyt paikallista vihreää energiaa muun muassa kuuluisien suklaasuukkojensa valmistukseen. Perheyhtiöstä kerrotaan ympäristöystävällisten valintojen olleen samalla tavalla luontevia kuin perheessä, jossa myös arvostetaan ympäristöä ja paikallisuutta, eikä ensisijaisesti haeta mahdollisimman halpoja tuotteita ja ratkaisuja.

Yritysten toiminnassa ympäristönäkökohdat esittävät yhä keskeisempää osaa. Pyritään pienentämään hiilijalanjälkeä ja jopa saavuttamaan hiilineutraalia tilannetta. Energiankäyttö on siinä työssä yksi merkittävimmistä työkaluista.

Kuljetuksilla ja hankinnoilla on omat vaikutuksensa yrityksen energiankäyttöön, mutta ennen kaikkea sen määrä ja ympäristövaikutukset riippuvat lämmitys- ja sähköenergiavalinnoista. Energiankäytön tehostamistoimenpiteitä yrityksen eri toiminnoissa tietenkään unohtamatta.

Edelläkävijöitä

Tunnetun porvoolaisen makeisia valmistavan yrityksen energiankäytössä ympäristökysymyksiin on kiinnitetty huomioita jo ennen kuin ympäristötietoisuus alkoi yleisemmin näkyä yritysten toiminnoissa ja strategioissa.

-Se on ollut meille luonnollista, eikä sillä tavoitteellisesti ole ollut mitään tekemistä yrityksemme imagon tai markkinoinnin kanssa, Oy Brunberg Ab:n toimitusjohtaja Katarina Enholm toteaa.

Tänä päivänä moni yritys markkinoi tuotteitaan vahvasti ympäristöarvojen huomioonottamisella valmistusprosessissa. Brunbergilla ei olla edelleenkään nähty tarvetta tehdä numeroa makeisten vihreällä tekotavalla.

-Meille riittää, että itse tiedämme toimivamme ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittaen, Enholm sanoo ja lisää, että EKOenergia-merkkiä tosin käyttävät.

Ja siihen on oikeus, koska Porvoon Energia Oy:n yritykselle toimittama sähköenergia täyttää Suomen Luonnonsuojeluliiton EKOenergian tuottamisen ja myymisen tiukat kriteerit. Kaikki energiayhtiön myymä sähkö on hiilidioksidivapaata ja alkuperätakuin varmistettu.

-Tämä on meille tärkeää kuten myös se, että Porvoon Energian meille toimittama kaukolämpö on lähes sataprosenttisesti uusiutuvilla polttoaineilla tuotettu, Brunberg Oy:n toimitusjohtaja painottaa.

Paikallisesta metsähakkeesta sähköä ja lämpöä

Porvoon Energian paikallisissa Tolkkisten biovoimalaitoksissa lämmön ja sähkön yhteistuottamiseen käytetään paikallista metsähaketta, josta valikoidaan ainoastaan soveltuvat osat kuten kuori ja puru. Sitä varten ei kaadeta puita, vaan otetaan metsästä talteen ne osat, jotka eivät kelpaa jatkojalostukseen. Kun hake on tuotu biovoimalaitokseen ja poltettu, siitä syntyvä tuhka palautuu metsään lannoitteen muodossa. Tätä kutsutaan suljetuksi kierroksi. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto onkin tärkeää niin energiatehokkuuden kuin uusiutuvan energiankin näkökulmasta.

Energiankäyttö makeistehtaassa on tehostunut muun muassa uusien ja entistä energiasäästävämpien tuotantokoneiden ja -prosessien myötä. Vanhempien koneiden käyttämän energian määrällä saadaan suurempia tuotantomääriä.

Toimitusjohtaja Katarina Enholm arvioi Brunbergin perheyhtiön ympäristöystävällisten energianvalintojen olleen samalla tavalla luontevia kuin perheessä, jossa myös arvostetaan ympäristöä ja paikallisuutta, eikä ensisijaisesti haeta mahdollisimman halpoja tuotteita ja ratkaisuja.

-Emme ole missään vaiheessa tavoitelleet suuria markkinaosuuksia, vaan hallittua kasvua ja kannattavuutta.

Siihen strategiaan sopii hyvin ympäristöystävällisyys, jota ei tarvitse kasvun maksimoimisen alttarilla uhrata.

Suukkojen, eli arkikielellä pusujen valmistus aloitettiin vuonna 1951, kun Oy Brunberg Ab osti ensimmäiset suukkojen valmistuksessa käytettävät laitteet tanskalaisen liikekumppanin ehdotuksesta. Suomen ensimmäistä, tehtaanmyymälän ikkunasta nähtävää käsikäyttöistä pusukonetta esittelee toimitusjohtaja Katarina Enholm.

Toimiva strategia

Eikä se mikään huono strategia selvästikään ole ollut. Sitä soveltaen Brunberg Oy on saavuttanut lähes 150 vuoden iän, tehden tänäkin päivänä hyvää taloudellista tulosta ja työllistäen noin 70 henkilöä. Parhaiten yhtiö tunnetaan suklaasuukoistaan, joita valmistuu noin 16 miljoonaa vuodessa.

Brunbergin uusiutuvan energian valinta on myös investointi yhtiön ympäristöprofiiliin, vaikka se ei olekaan sitä ajatellen varta vasten tehty. Siitä voisi kuitenkin olla vetoapua markkinointiin. Vielä vihreää linjaansa luontevana pitävä yhtiö ei sitä korttia ole tarvinnut, eikä halunnut käyttää. Tuotteet menevät hyvin kaupaksi, vaikka tämä energian loppukäyttäjä ei elämöi ympäristöystävällisillä energianvalinnoillaan.

Rolf Gabrielsson

Kirjoittaja on luonnossa viihtyvä eläkkeellä oleva, useassa sanomalehdessä toiminut päätoimittaja ja nykyään muun muassa Porvoon Energian asiakaslehden avustaja.