Euroopan Komissiolla riittää ulostuloja Euroopan Vihreän Kehityksen ohjelman puitteissa. Heinäkuun 8. odotetaan strategiaa, joka valottaa komission ajatuksia energiajärjestelmien yhteensovittamisesta, integraatiosta.

Vielä vuoden alussa komissio puhui sektori-integraatiosta, mutta kesken matkaa termi vaihtui energiajärjestelmien integraatioksi.

Odotettavissa on ainakin paljon asiaa kaasuista: synteettisestä metaanista sekä vedystä ainakin. Osana julkistusta on tulossa vetytiekartta, kertoi komissaari Kadri Simson Brysselin perinteisen Vihreän viikon avauspuheessaan.

Komission ajatuksissa vety liittyy paljolti vaihtelevaan uusiutuvaan aurinko- ja tuulisähköön ja niiden lisääntyvään osuuteen. Merituulivoiman odotetaan kasvavan varsinkin ja siihen liittyen on tulossa oma strategiansa.

Ja koska energiaa pitää kuljettaa entistä enemmän käyttökohteisiin eri muodoissaan on energiaverkkoja koskeva TEN-E lainsäädännöstä tulossa myös esitys muutokseksi samassa rysäyksessä.

Komissaari Simson kiteyttää, että tulossa oleva julkistus kokonaisuudessaan pyrkii edistämään kiertotaloutta, digitalisaatiota ja hajautettua energiantuotantoa. Sen lisäksi muodikkaita termejä tullevat olemaan: hybridituotanto ja hybridiverkot, hiilidioksidin talteenotto ja -varastointi (CCS), pohjoismaissa jo tuttu sähkömarkkinoiden hintasignaalien vahvistaminen sekä pientuottajien pääsy verkkoon.

Saksan aloitettua Neuvoston puheenjohtajuuskautensa heinäkuun alussa on vetystrategia vahvasti esillä, sillä Saksassa on juuri hyväksytty kansallinen vetystrategia uudeksi energiahankkeiden lippulaivaksi.

Bioenergian rooli eri energiajärjestelmissä on tärkeä silloin, kun päästöjen vähentämiseen tähdätään nopeasti ja mitä suurempi on uusiutuvien vaihtelevien tuotantomuotojen osuus. EU-tasolla kattojärjestö on tuonut esille bioenergian roolia sekä kaukolämmön- ja jäähdytyksen tuotannossa joustavalla tavalla että kaasumaisten ja nestemäisten biopolttoaineiden tuotannon mahdollisuuksia – myös bio-CCSn kanssa – joustavasti osallistua päästöttömän energian osuuden nopeaan kasvattamiseen kaikilla käyttösektoreilla.

Bioenergia ry:n vastauksen löydät täältä.

Lisätietoja: Hannes Tuohiniitty, 040 194 8628, hannes.tuohiniitty(a)bioenergia.fi