Biomassa kiertotaloudessa -teeman avasi ympäristöministeriön ympäristöneuvos Riitta Levinen. Hän kertoi aluksi vuonna 2021 uusittavasta jätelainsäädännöstä. Uudistuksen taustalla on EU:n jätesäädöspaketin täytäntöönpano, jonka määräaika oli jo 5.7.2020. Toimeenpano on viivästynyt runsaan lausuntopalautteen ja kriittisiin kysymyksiin liittyvien poliittisten neuvottelujen vuoksi. Hallituksen esitys on menossa eduskuntaan marras-joulukuussa, ja lakien ja asetusten on tarkoitus tulla voimaan kesällä 2021. Puuperäisen pakkausjätteen kierrätystavoite on kiristymässä 30 %:iin vuonna 2030, kun nyt ollaan 24 %:n tasolla. Kiertotalouden näkökulmasta kierrätyskelpoisen jätteen energiana hyödyntämiseen ja jätteen polttoon suhtaudutaan yhä kriittisemmin sekä EU:ssa että Suomessa, vaikka ilmasto- ja kierrätystavoitteiden välillä on biopohjaisen jätteen tapauksessa osittainen ristiriita.

Levisen alustuksen jälkeen keskusteluun liittyivät toimitusjohtaja Maija Henell Turun Seudun Energiantuotannosta (TSE), operatiivinen johtaja Juha Rytkönen Destacleanistä ja kiertotalousjohtaja Ari Suomilammi Gasumilta.

TSE:n Naantalin voimalaitoksella tavoite on nostaa biopolttoaineen osuus 50 %:sta 2018 75 %:iin vuonna 2021. Vuonna 2021 kuvioon tulee hyvälaatuinen kierrätyspolttoaine 10 %:n osuudella. Tarkoitus on korvata kivihiiltä, josta luovutaan asteittain 2022–2025.

Destacleanilla on puumurskeiden käsittelylaitos Tuusulassa. Näiden energiakäyttö on tällä hetkellä edullisempaa kuin uusiokäyttö. Uusiin kierrätyslaitoksiin on tehty investointeja Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Gasum on ollut mukana alkuvuonna julkaistun biokaasuohjelman valmistelussa ja saanut vuoden aikana edistettyä biokaasulaitoksia Turussa, Lohjalla, Oulussa ja Huittisissa. Viisi hanketta odottaa lisäksi investointitukipäätöstä. Investointitukipäätösten viivästyminen mm. koronan takia on johtanut siihen, että investointipäätöksiä ei ole syntynyt.