Mepit Heidi Hautala (vihr.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd) keskustelivat toimialapäällikkö Hannes Tuohiniityn vetämässä sessiossa EU:n ilmastopolitiikasta. Keskustelussa käytiin läpi varsinkin komission lippuhankkeen, Euroopan Vihreän kehityksen (Green Deal) ohjelman etenemistä.

Hautala arvioi olevan mahdollisuuksia vaikuttaa komissiossa siihen, että autojen päästönormien uudistamisessa voitaisiin huomioida polttoaineen elinkaaren päästöt ja edistää näin biokaasua käyttävien autojen valmistusta.

Digitalisaatiota käsittelevissä aiheissa parlamentissa toiminut Kumpula-Natri toi esiin, että digitalisaatiosta ja datasta on merkittäviä vaikutuksia myös energia-alalle. Hän arvioi, että EU:ssa on halu luoda energiasektorille oma data-avaruus, joka tarkoitus toteuttaa tulevan vuosikymmenen aikana.

Keskustelussa käytiin lävitse, miten päästötavoitteen kiristäminen voidaan toteuttaa. Molemmat mepit näkivät tarpeen avata myös juuri hyväksyttyä lainsäädäntöä. ”Olen aina sanonut, että kannattaa tehdä toteutukset parhaimman teknologian eikä viimeisimmän direktiivin mukaan,” Kumpula-Natri painotti. Hautala korosti, että kyse on komission puheenjohtaja Von Der Leyenin mukaan systeemisestä muutoksesta ja hän arvioi komission pääosastojen toimivan aiempaa paremmin yhteen.

Hiilitullikeskustelu on alkanut EU:ssa. Kumpula-Natrin mukaan tarvitaan hiilitullimekanismi rajoille sekä vielä puuttumaton ilmastopolitiikan palanen, kulutuksen hiilijalanjälki. Hautala kannatti molempia ajatuksia ja uskoi hiilirajamekanismin olevan tärkeä askel hiilen globaaliin hinnoitteluun. Hän muistutti myös, että ensi vuonna tulevaa yritysten velvollisuutta hiilijalanjäljen ja sosiaalisten vaikutusten selvittämiseen.

Päästökaupan laajentaminen liikenteeseen ja asumiseen sai Kumpula-Natrin ja Hautalan kannatuksen.