Luontokadon torjumiseen tarvitaan yhteistyötä ja innovatiivisia ratkaisuja

Bioenergiapäivän Helsingissä 26.10.2021 avasi Bioenergia ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Oulun Energian liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala. Hän muistutti, että yhdistyksen visiossa Suomessa on maailman parhaat edellytykset tuottaa biomassaan perustuvia kestäviä ja jopa hiilinegatiivisia tuotteita, ja kävi läpi mitä siihen tarvitaan. Yhdistyksen painopistealueita ovat tällä hetkellä systemaattinen edunvalvonta niin EU-tasolla kuin kotimaassa, viestintä alan toiminnasta ja kehityksestä sekä myötävaikuttaminen yhteisiin tavoitteisiin luonnonvarojen kestävään käyttöön.  

Kaukolämpöverkko on yhdistyksen toiminnassa yksi keskeinen järjestelmä, jonka avulla voidaan tehdä nopein muutos uusiutuvaan lämpöön suurelle joukolle kerralla. Bioenergia muodostaa usein suomalaisissa kaukolämpöjärjestelmissä toiminnan perustan, mutta verkostoon voidaan liittää paljon erilaisia kestäviä lämmön lähteitä. Uusiutuvan polttoaineen saatavuudesta on kuitenkin huolehdittava, jotta lämmöntuotanto voidaan turvata kaikissa olosuhteissa. 

Suomen rohkaistuttava tarjoamaan innovatiivisia ratkaisuja

Suomen biodiversiteettisopimuksen pääneuvottelija ympäristöneuvos Marina von Weissenberg ympäristöministeriöstä korosti Bioenergiapäivän avauspuheenvuorossaan yhteistyön merkitystä luontokadon torjumisessa ja kaipasi asennemuutosta, jotta Suomi rohkaistuisi tarjoamaan siihen innovatiivisia ratkaisuja. Tiedosta ja osaamisestamme sen ei pitäisi olla kiinni. Weissenbergin mukaan juuri nyt on otollinen aika, sillä ensi vuonna järjestetään kansainvälisen biodiversiteettisopimuksen osapuolikokous ja luonnon monimuotoisuustavoitteita päivitetään. Hänen mielestään EU:n vihreän kehityksen ohjelma ja siihen liittyvät strategiat antavat resursseja ja hyvän viitekehyksen. Niiden pitäisi myös rohkaista eri toimijoita sitoumuksiin ja erilaisiin yhteenliittymiin monimuotoisuuden puolesta.

Jos et osallistunut Bioenergiapäivään, voit tilata tapahtuman tallenteen: Lue lisää!

 

Go to Top