Puunhankintaketjuissa arvostetaan pitkiä asiakassuhteita

Kuva: Polttoainemarkkinapaneelissa pohdittiin myös kestävyysvaatimusten vaikutuksia puunhankintaan. Vasemmalta Neovan Pekka Hyvösaho, Tampereen Sähkölaitoksen Antti-Jussi Halminen ja Metsän Woiman Juho Haukkala. 

Energiapuumarkkinat ja tuontipuu -osiota pohjusti Suomen metsäkeskuksen Kyösti Turkia, joka kertoi nuorten metsien hoidon tukivarojen riittävyydestä ja rahoitusehdoista. 

Puunhankintaketjuja ei saa katkaista tilapäisten markkinahäiriöiden takia

Polttoainemarkkinapaneeliin osallistui Pekka Hyvösaho Neova Oy:stä, Antti-Jussi Halminen Tampereen Sähkölaitos Oy:stä ja Juho Haukkala Metsän Woima Oy:stä. Panelistit olivat erittäin yksimielisiä siitä, että puunhankintaketjuja ei saa katkaista tilapäisten markkinahäiriöiden takia, vaan pitkiä asiakassuhteita arvostetaan ja niistä pyritään pitämään kiinni. 

Investoinnit tähtäävät kierrätyspuun ja SRF-kierrätyspolttoaineiden lisäämiseen 

Polttoaineista vastaava Sanna Alitalo Turun seudun energiatuotanto Oy:stä kertoi yhtiönsä Naantalin laitoksen polttoainehankinnan nopeasta muutoksesta kivihiilen käyttäjästä biopolttoaineiden suurimmaksi käyttäjäksi viidessä vuodessa. Puun tuonnin osuus on suuri ja puuta tulee pienehköillä laivoilla Itämeren alueelta, sillä valtamerilaivoja ei voida ottaa vastaan. Puhdas puu metsähakkeen muodossa on tärkein polttoaine, mutta nouseva trendi on teollisuuden sivutuotteiden määrään lisääminen. Tuoreimmat investoinnit tähtäävät kierrätyspuun ja SRF-kierrätyspolttoaineiden lisäämiseen ja sen myötä irtaudutaan lopullisesti kivihiilestä. Ennen pidettiin tulevan talven polttoainevarasto omalla pihalla, mutta nyt varastossa on vain kahden päivän varasto. 

Venäjällä hakataan vain neljä kertaa enemmän puuta kuin Suomessa 

Metsäteollisuus ry:n Venäjä-asioista ja huoltovarmuudesta vastaava päällikkö Juha Palokangas kertoi kokemuksista Venäjän puumarkkinoista ja Venäjän metsätaloudesta. Venäjällä hakataan neljä kertaa enemmän puuta kuin Suomessa, vaikka metsäpinta-ala mahdollistaisi hakkuiden moninkertaistamisen. Toimialan heikko kehitys johtuu infran, kuten teiden puutteesta, ja investointiympäristön epävarmuuksista, jopa venäläisille yrityksille. Samat tekijät ovat pitäneet ulkomaiset investoijat loitolla pitkään. 

 

Jos et osallistunut Bioenergiapäivään, voit tilata tapahtuman tallenteen: Lue lisää!

Go to Top