Skotlantilainen marraskuu on odotusten mukainen. Aurinkoinen taivas voi muuttua sumusateeksi minuuteissa. Useita kertoja päivän aikana. Olen Skotlannin Glasgowissa, missä pidetään vuosittainen ilmastotapahtuma, YK:n ilmastosopimuksen UNFCCC:n kokous.

Tämä on 26. kerta, kun lähes 200 valtiota ja lukuisa joukko toimijoita kokoontuu. Väkeä on sisällä kokousalueilla noin 30 000. Läheisillä kaduilla noin 50 000 mielenosoittajaa sekä ajatuksiaan esille tuovia ihmisiä ympäri maailmaa. Paikalla ovat niin paikalliset pyöräilyaktiivit, buddhalaiset munkit, vegaanit ja eläinoikeuspuolustajat kuin alkuperäiskansojen edustajat ja norjalaiset ilmastomummot.

Kokous on oikeastaan kolme eri tapahtumaa: viralliset YK:n alaiset neuvottelut, maiden ja järjestöjen paviljongeista muodostuvat messut sekä kansalaisjärjestöjen tapahtumat. Nämä sekoittuvat, sillä päättäjät vierailevat eri tilaisuuksissa ja osastoilla. YK:n hyväksymät viralliset järjestöt pääsevät pitämään lehdistötilaisuuksia ja osallistumaan neuvotteluihin tarkkailijoina.

Ei ole olemassa maailmanhallitusta, joka pakottaisi maita toimimaan. Ilmastokokousten toimintatapa on siksi neuvotella ja suostutella maailman maita. COP26-kokousta on valmisteltu jo kuukausia pienemmissä ryhmissä. Kokousviikkojen aikana painetta luovat asiantuntijat julkaisemalla arvioitaan annettujen lupausten ja tekstiluonnosten vaikutuksista. Järjestöt järjestävät mielenilmauksia pahismaiden käytöksen takia tai julkistavat kyseenalaisen kunnian saavan päivän fossiilin.

Tapahtumasta jää mieleen muistikuvia: afrikkalaisen osaston kenraalinasuinen kertomassa maansa hienoudesta, ydinvoimaa edistäneiden nuorten osaston metrien korkuinen puhallettava nallekarkki, maailman ensimmäinen vetykäyttöinen ambulanssi, TV:stä tuttuja johtajia harppomassa käytävillä.

 

 

 

 

 

Majoituin jo 1400-luvulla toimintansa aloittaneessa pub-majatalossa. Talossa on yksinkertaiset ikkunat ja patterit osan päivästä kylminä. Kuumavesipulloa ei ole tarjolla. Illallistilaisuudessa vanhassa linnassa avotakat lämmittävät 20 % tehokkuudella. Säkkipillin soittaja tarkenee sääret paljaina kiltissään ulkosalla.

Kokous päättyi vuorokauden yliajalla. Monien arvioiden mukaan välttävään tulokseen. Jos kovasti uskoo, on 1,5 asteen lämpeneminen vielä mahdollisuuksien rajoissa. Ensi vuonna vankkurit ovat Egyptin COP27-kokouksessa.

Joku kysyy, onko tässä mitään järkeä? Kokoukset ovat kansainvälinen neuvottelujärjestelmä, jonka sisällä tavoitteet etenevät, vaikka hitaasti. Päästöjen vähentämiset tehdään kuitenkin yrityksissä, kotitalouksissa ja valtioiden päätöksillä. Olemme samassa veneessä ja jokainen äyskäröi omalla tahdillaan. Yhdessä poistetun veden määrä määrittää kuinka syvällä uimme.

Hannes Tuohiniitty osallistui Bioenergia ry:n edustajana Glasgow´n ilmastokokoukseen toisella neuvotteluviikolla.

#KoskaBioenergiaaTarvitaan

Hannes Tuohiniitty

Kirjoittaja on Bioenergia ry:n toimialapäällikkö, jonka talo lämpiää klapikattilalla, auto liikkuu biokaasulla ja sähköä tuottavat aurinkopaneelit. hannes.tuohiniitty@bioenergia.fi / 040 1948628