Bioenergia ry täytti pyöreitä vuosia. Kymmeneen vuoteen mahtuu paljon toimintaa – tässä poimintoja vuosien varrelta.

2012

Bioenergia ry:n perustava kokous Scandic Hotelli Simonkentässä 11.12.2011. Vasemmalta Suomen Pellettienergiayhdistyksen puheenjohtaja  Matts Kempe, taustalla toiminnanjohtaja Hannes Tuohiniitty, Suomen Bioenergiayhdistys – FINBIOn puheenjohtaja Juha Poikola, taustalla toiminnanjohtaja Pekka-Juhani Kuitto, Puuenergia ry:n pj. Hannu Niemelä, taustalla toiminnanjohtaja Tage Fredriksson ja Turveteollisuusliitto ry:n pj. Tomi Yli-Kyyny, taustalla TTL:n toimitusjohtaja Jaakko Silpola.

”Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta!” muistelee Bioenergia ry:n perustamista Ilpo J. Mattila, silloinen MTK:n energia-asiamies. “Reviirien vartioinnista kolmen järjestön, Pellettienergiayhdistyksen, Puuenergia ry:n ja FINBIOn välillä päästiin yhteiseen edunvalvontaan ja viesteihin. Järkiratkaisuna mukaan liittyi neljäntenä myös Turveteollisuusliitto, joka toi uuteen Bioenergia ry:hyn mukanaan vähän rahaakin.”

Juha Poikola, silloinen FINBIOn puheenjohtaja, kertoo, että yhdistymistä oli valmisteltu jo edeltävän puheenjohtajan toimesta, mutta aika oli kypsä vasta hänen kaudellaan. “Ratkaisevaa oli, että me kaikki uskoimme edunvalvonnan tehostumiseen voimien yhdistämisellä. Rahastakaan ei tarvinnut riidellä, koska kenelläkään sitä ei ollut.” Poikola muistelee.

Yhdistyksen toiminta alkoi virallisesti 1.6.2012. Uuden yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm ja toimitusjohtajana aloitti Jyrki Peisa ja toimiston muun henkilöstön muodostivat aluksi Tage Fredriksson, Hannes Tuohiniitty, Hannu Salo ja Mia Savolainen. Myöhemmin joukkoon liittyivät Jouko Rämö ja Miia Eloranta. Yhdistys vakiinnutti pienenä ja ketteränä nopeasti paikkansa edunvalvonnan kentässä. Toiminta painottui laajasti kotimaisten polttoaineiden edunvalvontaan ja tiiviiseen yhteistyöhön jäsenyhteisöjen kanssa.

Edeltäneiden yhdistysten tapahtumaperinteitä jatkettiin vuosittain järjestämällä Bioenergiapäivä, Kevätpäivä, Lämpöyrittäjäpäivä sekä Turvepäivä, jonka historia ulottuu jopa 1950-luvulle saakka.

2013

Kesällä järjestettiin avointen porttien tilaisuuksia turvetuotantoalueilla. Tässä ollaan Kuopion Energian Aittosuolla tutustumassa pintavalutuskentän toimintaan.

Keväällä alkoi jäsenorganisaatioiden kanssa erillisrahoitettu yhteinen viisivuotinen maakuntatilaisuuksien sarja teemalla Millä Suomi lämpiää. Ensimmäisenä vuonna näitä muutaman tunnin seminaareja järjestettiin viidellä paikkakunnalla, mm. Oulussa, Jyväskylässä ja Pietarsaaressa.

Beryn joukkue Turvesuopotkupallo-cupissa Haapavedellä. Vasemmalta Jyrki Peisa, Hannes Tuohiniitty, Jouko Rämö, Hannu Salo ja alarivissä Miia Eloranta sekä Mari Orpana.

2014

”Bioenergiapirssi” Helsingin Narinkkatorilla kesäkuussa.

Osana Turvetalkoot-hanketta toteutettiin toukokuulta syyskuulle kotimaisen energian edistämiskiertue. Kampanjan väreihin ja sloganeihin teipattu matkailuauto kiersi eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa 26 paikkakunnalla eri puolilla Suomea ja sai hyvää palautetta. Turve-energia oli vahvasti mukana yhdistyksen toiminnassa ja verkotuttiin aktiivisesti Kansainvälisen Suoyhdistyksen kautta.

Toiminnassa on jaettu myös erilaisia palkintoja ja muistamisia vuosien varrella. Tässä vuoden 2014 Lämpöyrittäjäpalkinnon saaneet Enon energiaosuuskunnan edustajat Teuvo Hirvonen, Urpo Hassinen ja Tuomo Turunen Seinäjoella.

Millä Suomi lämpiää -tilaisuus Kotkassa 2014. Samalle viikolle osui talven pakkasennätykset.

Toimitusjohtaja Jyrki Peisa nosti yhdistyksen näkyvästi esiin, kun hänet nimettiin kevään superlobbariksi Ylen selvityksessä kansanedustajia eniten eduskunnassa tavanneena.

2015

Eduskuntavaalikeväänä kampanjointiin bioenergian ja turpeen puolesta useissa tilaisuuksissa ja koulutettiin ”puhemiehiä” teemalla ”Mahdollisuudet on lisätä kotimaisuutta ja bioenergian käyttöä”. Syksyllä kuultiin Bioenergiapäivässä Finlandia-talolla mm. autojen muuntamisesta biokäyttöisiksi.

Vaalivaikuttaminen huipentui maaliskuun vaalipaneeliin, jonka juontajana toimi Jyrki Peisa.

Bioenergiapäivässä voi olla hauskaakin. Kuvassa Tage Fredriksson ja Miia Välikorpi.

2016

Pääpuhujana Bioenergiapäivässä oli europarlamentaarikko Nils Torvalds.

Harri Laurikka aloitti toimitusjohtajana ja Erika Laajalahti viestintäassistenttina. Kevätpäivä pidettiin huhtikuussa Finlandiatalossa ja Bioenergiapäivä lokakuussa Tampere-talossa. Bioenergiapäivässä kuumia keskusteluaiheita olivat bioenergian kestävyys ja kesällä komission esittelemä maankäyttösektorin päästölaskenta. Bery liittyi jäseneksi Energy Peat Europeen, joka koordinoi alan toimintaa EU-tasolla.

2017

Uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi tuli vuoden alusta Jussi Laitinen Tampereen Sähkölaitokselta. Alkuvuonna toteutettiin 16 turvetta tuottavan ja käyttävän yhtiön erillisrahoituksella Turveinfo.fi–mediakampanja. Paljon kohua herättäneen kampanjan tarkoituksena oli kiinnittää ihmisten huomio tärkeään kysymykseen ja nostaa keskustelua siitä, miten energiavalinnat vaikuttavat kansantalouteen, energiaomavaraisuuteen ja energian huoltovarmuuteen.

Helmikuussa käynnistettiin myös HyväPuu-viestintähanke, jonka koordinaattoriksi tuli aluksi Anna Oksanen ja myöhemmin Johanna Lahti.

Nordic Baltic Bioenergy Conferencen osallistujat tutustuivat Sköldvikin uusiutuvan dieselin tuotantoon, bioCHP-tuotantoon ja puupolttoaineterminaaliin Porvoon seudulla.

Yhdistys järjesti yhdessä Ruotsin Svebion kanssa kaksipäiväisen ja englanninkielisen Nordic Baltic Bioenergy –tapahtuman, jossa pääpuhujina olivat työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä, EU-komission Giulio Volpi, Euroopan Metsäinstituutin Lauri Hetemäki ja maailman bioenergiajärjestön  (WBA) Remigijus Lapinskas.

Lokakuussa kokoonnuttiin Bioenergiapäivään Gustavelundissa, jossa pääpuhujana oli asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

2018

Eduskuntavaaliohjelma julkaistiin Kevättapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Pääteema oli ”Omaa energiaa!” ja vaalitavoitteissa nostettiin energia- ja ilmastopolitiikan pitkäjänteisyys, kotimaisen energian lisääminen, teknologiavienti, ilmastopäästöjen vähentäminen ja luonnon monimuotoisuus.

Bery lähti mukaan Proagria Länsi-Suomen, AF-Innovan ja Proagria Keskustenliiton kanssa Maaseudun energiayrittäjyyden koordinaatiohankkeeseen. Iida Hollmén tuli hankkeen viestintäkoordinaattoriksi.

Vuoden lopussa FINBIOn pitkäaikainen vetäjä Pekka-Juhani Kuitto ja Beryn ensimmäinen (2012-2016) puheenjohtaja Esa Lindholm kutsuttiin yhdistyksen kunniajäseniksi.

Syyskokouksessa luovutettiin kunniajäsenen asiakirja  FINBIOn entiselle toiminnanjohtajalle Pekka-Juhani Kuitolle, jolle kunniakirjaa luovuttamassa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.

Bioenergia ry:n Puuenergiavaliokunta ja Energiateollisuuden polttoaineista vastaavia tutustumassa pienpuun korjuukohteeseen.

Toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty valittiin eurooppalaisen kattojärjestö Bioenergy Europen puheenjohtajaksi ensimmäiselle kaksivuotiskaudelle. Yhdistys liittyi kattojärjestön jäseneksi heti perustamisen jälkeen 2012 FINBIOn seuraajana ja on toteuttanut EU-tason edunvalvontaa aktiivisesti ja pääasiassa sen kautta.

2019

Vaalivaikuttamista maaliskuussa Askolassa. Vaalipaneelissa mukana tulevat ministerit Ville Skinnari ja Antti Kaikkonen. Paneelin juontajana toimi Harri Laurikka.

Puheenjohtajana aloitti Pertti Vanhala Oulun Energiasta. Alkuvuonna kiihdytettiin kohti eduskuntavaaleja. Yhdistys järjesti muiden uusiutuvaa energiaa edustavien järjestöjen kanssa eduskuntapuolueille Kestävää kasvua uusiutuvilla -tilaisuuden Pikkuparlamentissa ja oli mukana myös vetämässä paneelia Askolan Energiapäivässä.

Kevätpäivä pidettiin huhtikuussa Helsingin vanhalla ylioppilastalolla. Viestintäpäällikkö vaihtui Miia Välikorvesta Johanna Lahteen ja Erika Laajalahti alkoi suuntautua asiantuntijaksi.

Määräaikainen jatkosopimus Kaisaniemenkatu 4:ssä tuli tiensä päähän ja yhdistyksen toimisto siirtyi nykyiseen osoitteeseen Eteläranta 10:een.

Bery uudisti strategiansa. Yhdistykselle muotoiltiin uusi pitkän aikavälin visio, tavoitteet vuodelle 2025 sekä lyhyen aikavälin painopisteet edunvalvonnalle ja viestinnälle 2019–2020.

Syksyn Bioenergiapäivä järjestettiin Helsingissä hotelli Crowne Plazassa. Aiheina olivat mm. hiilensidonta ja bioenergian tuonti ja logistiikka.

2020

Bioenergiapäivän etätoteutus oli jännittävä hyppy kylmään veteen. Kuvassa Ilmastorahaston Paula Laine ja Beryn Johanna Lahti.

Korona sotki myös Beryn suunnitelmia. Yhdistyksen kevätkokous ja kevätpäivä oli tarkoitus järjestää Helsingin keskustassa, mutta kevätpäivä peruttiin ja kevätkokous pidettiin etänä. Harkinnan jälkeen päätettiin järjestää tapahtuma verkkoseminaarina kesäkuun alussa. Ajankohta valikoitui ministeri Krista Mikkosen aikataulun mukaan, joka oli lupautunut puhumaan tapahtumaan jo huhtikuussa.

Edunvalvonta ja toimiston työ kuitenkin jatkui lähes entiseen malliin – tapaamisia lukuun ottamatta. Myös Bioenergiapäivä lokakuussa pidettiin verkkoseminaarina ja Turvepäivä Tampereella hybriditapahtumana. Turvepäivän pääteemana oli oikeudenmukainen siirtymä.

VTT:llä pitkään alaa tutkinut Eija Alakangas kutsuttiin yhdistyksen kunniajäseneksi.

Vuosittain järjestettävillä Lämpöyrittäjäpäivillä kiinnitettiin huomiota myös taukoliikuntaan.

2021

Tammikuussa järjestettiin kokeiluluontoisesti verkkoseminaarina Bioenergian talvipäivä. Iida Hollmén siirtyi helmikuussa Johanna Lahden tilalle tekemään yhdistyksen viestintää.  Toukokuussa yhdistys piti yhdessä Metsäteollisuus ry:n, MTK ry:n ja Suomen Biohiiliyhdistys ry:n kanssa Suomen ensimmäisen ainoastaan hiilensidontaan keskittyvän tapahtuman verkkoseminaarina.

Hiilensidonta 2021 –tapahtuma järjestettiin kokonaan etänä. EU:n toimista hiilensidonnan osalta keskustelemassa Jyrki Wallin, Jukka Leskelä, Nils Torvalds ja Heikki Granholm.

Keväällä päätettiin myös yhdistää voimat Suomen Biohiiliyhdistyksen (SBY) kanssa. SBY:n toiminta sovittiin siirrettäväksi Bioenergia ry:n alle ja biohiili päätettiin nostaa esiin myös Bioenergia ry:n säännöissä. Syksyn Bioenergiapäivä järjestettiin pitkästä aikaa fyysisenä eli Pasilan Triplassa ja myös etänä. Turvepäivä Tampereella keskittyi turvesoiden jälkikäyttöön ja kasvu- ja kuiviketurpeisiin.

Strategiaa päivitettiin ja yhdistyksen edunvalvonta painottuu vuoden 2022 alusta alkaen aiempaa enemmän myös hiilensidontaan ja biohiileen.

Lämpimät kiitokset Bioenergia ry:n jäsenille  kuluneista vuosista! Yhdistys suuntaa innolla ja kiinnostuneena uudelle vuosikymmenelleen.