Uusiutuvan energian tuotantoon keskittyneet toimialat ovat melkoisen muutoksen keskellä. Uusia biokaasu, aurinko- ja tuulivoimala hankkeita suunnitellaan ympäri Suomea. Samaan aikaan on kuitenkin huutava pula osaavasta työvoimasta. 

Kuluvan vuoden alusta toimintansa aloittaneessa UUPO-hankkeessa on kartoitettu Pohjois-Pohjanmaalla toimivien uusiutuvan energia-alan yrityksien osaamistarpeita. Euroopan unionin osarahoittaman hankkeen tavoitteena on paikata alan osaajapulaa ja tarjota täydentäviä koulutusmahdollisuuksia alalla jo toimiville tai alalle suuntaaville, ja osaamistaan päivittäville henkilöille. 

UUPO-hankkeessa kehitetään sen toteuttajaorganisaatioiden Centria-ammattikorkeakoulun, koulutuskuntayhtymä JEDU:n ja Oulun yliopiston koulutussisältöjä vastaamaan yrityksien tarpeita. 

Koulutuksissa tullaan hyödyntämään virtuaalioppimisympäristöjä, digitaalisia kaksosia ja uusinta teknologiaa uusiutuvan energian alalla. Toteuttajaorganisaatioille hankitaan aurinkoenergiaan, tuulivoimaan ja biokaasuun liittyviä laitteistoja, koneita ja ohjausjärjestelmiä sekä vety- ja akkuenergiavarastot.  

Toteuttajien tutkimus-. kehitys- ja innovaatiotoimintaa hyödynnetään myös koulutussisältöjen kehittämisessä. Esimerkiksi Centrian erityisosaaminen virtuaaliteknologioista mahdollistaa koulutussimulaation luomisen aidosta laitteiston ylläpito- tai huoltotilanteesta. Huoltotilanteiden harjoittelu etukäteen ennaltaehkäisee ongelmien syntymistä ja nopeuttaa työvaiheen suorittamista.  

Osarahoitusta hankkeelle ovat myöntäneet: Fingrid, Alfen Elkamo, Demeca, Recion, NordFuel, Kiertokaari, Korpelan voima, Haapaveden-Siikalatvan seutukunnan kehittämiskeskus, Nihak sekä Siikalatvan, Nivalan, Haapajärven, Alavieskan ja Ylivieskan kaupungit. 

Vaikuta koulutusten sisältöön ja liity postituslistalle

Mikäli sinua kiinnostaa tietää lisää tulevista koulutuksista tai haluat itse vaikuttaa tulevien koulutuksien sisältöön, voit vastata oheiseen kyselyyn: Kysely  

Lisää tietoa hankkeesta ja yhteystiedot löytyvät hankesivuilta: centria.fi/uupo