Yhdistyksen hallitus muodosti kokouksessaan 23.5. kannan EU:n päästökaupan uudistamiseen, sillä Bery on vastaamassa Euroopan komission päästökauppaa käsittelevään konsultaatioon, jonka vastausaika päättyy 8.7. Kanta keskittyi erityisesti CCUS-teknologioiden kytkentään. Muilta osin Beryn vastausta vielä työstetään. 

Bioenergia ry:n kanta on, että vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamisessa päästövähennysten rinnalla pysyvien hiilenpoistojen rooli on keskeinen ja hiilenpoistoja tarvitaan suuri määrä jo 2040 mennessä. Hiilenpoistoja tarvitaan sekä poistamaan jo ilmakehässä olevaa hiilidioksidia että kumoamaan jäljellä olevia päästöjä. Lisäksi sovelluksissa, joissa tarvitaan hiilipohjaisia raaka-aineita, tarvitaan vaihtoehtoja fossiilisille raaka-aineille. Ilman pysyviä hiilenpoistoja, hiilidioksidin talteenottoa, varastointia ja uudelleenkäyttöä, EU:n 2030 vuoden jälkeisten ilmastotavoitteiden saavuttaminen ei ole mahdollista. Näiden ratkaisujen osalta on kriittistä luoda selkeä sääntely- ja investointikehys. 

Hiilenpoistojen sisällyttäminen päästökauppaan 

Päästöjen vähentämisen tulee olla ilmastotoimien keskiössä. Samalla yhdistys tukee hiilenpoistojen sertifiointikehikon (Carbon Removals and Carbon Farming, CRCF) mukaisten pysyvien hiilenpoistoratkaisujen (BECCS, DACCS ja biohiili, BCR) tuottamien yksiköiden sisällyttämistä päästökaupan piiriin. Päästökauppa mahdollistaa yksityisen pääoman vivuttamisen ja järjestelmä on tuttu markkinaosapuolille. Päästökaupassa on lisäksi jo toimiva ja likvidi jälkimarkkina. Lisäksi integraatiolla kannusteet pysyvien hiilenpoistojen edistämiseksi muodostettaisiin EU-tasolla, eikä laajamittaista toimintaa rakennettaisi erilaisten kansallisten mekanismien varaan. Pysyvien hiilenpoistojen ratkaisut ovat myös luonteeltaan lähellä päästökauppasektorin toimintaa.  

Keinoja riskien hallintaan 

Pysyvien hiilenpoistojen integroinnin osalta on olemassa useita mekanismeja, joilla voidaan hallita päästövähennysten lykkääntymisen riskejä, pääasiassa tarjontaa ja kysyntää säätelemällä. Tällaisia mekanismeja ovat esimerkiksi määrälliset rajat järjestelmään sisällytettävien poistojen kokonaismäärille tai laadulliset rajoitukset poistomenetelmiin. Poistoyksiköiden sisällyttäminen tulee tehdä asteittain, yksiköiden määrille asetetuin rajoin ja järjestelmän piiriin tulee hyväksyä vain pysyvät hiilenpoistot. Päästökaupan kysyntää ja tarjontaa säätelemään voidaan tarvittaessa perustaa erillinen keskusvirasto.  

Kannusteet väliaikaisille hiilenpoistoille

Ei-pysyvien hiilenpoistojen osalta päästökauppajärjestelmän vaatimukset pysyvyydestä eivät täyty. Bioenergia ry katsoo, että myös väliaikaisille hiilenpoistoille kuitenkin tarvitaan EU:n vuoden 2030 jälkeisessä sääntelyssä kannusteita. Yhtenä mahdollisuutena voitaisiin selvittää maankäyttösektoria (LULUCF) tai maataloudella laajennettua maankäyttösektoria (AFOLU). 

Nopeat toimet pysyvien hiilenpoistojen tueksi

Päästökauppaintegraatio ei yksittäisenä toimenpiteenä ole riittävä vastaus pysyvien hiilenpoistojen laajamittaiselle käyttöönotolle. Lisäksi tarvitaan ripeästi, jo 2020-luvulla, panostuksia hankkeiden ylösajoon ennen säännellyn markkinan avautumista. Kun Puhtaan teollisuuden ohjelman aloitteita kehitetään ja EU-rahoitusta halutaan kohdentaa EU:n lisäarvoa tuottaville hankkeille, tulee lisäpanostuksia kohdentaa pysyvien hiilenpoistojen ratkaisuille. Järjestelmää suunniteltaessa on myös kehitettävä ennen säännellyn markkinan alkua käynnistyvien hankkeiden mahdolliseen myöhempään sisällyttämiseen selvät periaatteet, joilla mahdollistetaan hankkeiden osallistuminen säännellyn markkinan toimintaan, kuitenkin varmistaen yksiköiden käytön integriteetti.  

Investointeja CCU-teknologioihin tarvitaan 

Bioenergia ry peräänkuuluttaa CCU-teknologioihin tehtävien investointien tarvetta, jotta voidaan vähentää päästöjä sekä strategista riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista. Tähän tarvitaan hiilen uudelleenkäyttöön ja kiertotalouteen perustuvien liiketoimintamallien kehitystä. Hiilidioksidin talteenottoa ja hyötykäyttöä tulee kuitenkin säännellä tavalla, joka aidosti vähentää nettopäästöjä ja varmistaa, että kaikki fossiiliset päästöt otetaan huomioon ja kaksoislaskenta vältetään. Hiilidioksidin talteenoton ja hyödyntämisen potentiaali on suurinta erityisesti kestävien hiilidioksidin lähteiden yhteydessä, jolloin ilmastohyödyt ovat selkeät fossiilisia tuotteita tai raaka-aineita korvattaessa. Päästökaupan piirissä tapahtuvan fossiilisen CCU:n ja sille mahdollisesti kehitettävien laskentasääntöjen ei tule heikentää kestävien hiilidioksidin lähteiden ratkaisujen asemaa. 

Tarve laajentaa kuljetustoimintaa 

Tällä hetkellä päästökauppadirektiivin kattama hiilidioksidin kuljetustoiminta rajoittuu varastointia varten tehtäviin kuljetuksiin. Jatkossa sen tulee kattaa myös muiden hiilenhallinnan sovellusten hiilidioksidin kuljetukset, jotta voidaan edistää yhteisiä toimintaedellytyksiä.  

Päästökauppajärjestelmien linkitystä kehitettävä 

Bioenergia ry katsoo, että EU:n päästökaupan linkittämistä muihin päästökauppajärjestelmiin tulisi kehittää. Erityisesti EU:n ja Ison-Britannian päästökauppajärjestelmien yhdistäminen voisi alentaa ilmastotavoitteiden saavuttamisen kustannuksia, vahvistaa markkinoiden luottamusta, mahdollistaa puhtaan energian käyttöönoton nopeuttamisen ja ehkäistä hiilivuotoa. Hiilenpoistojen osalta tämä voisi myös mahdollistaa hiilidioksidin varastoinnin tarjonnan laajentamisen ja siten madaltaa eurooppalaisten hankkeiden kustannuksia merkittävästi.  

Bery tulee vastaamaan myös biotalousstrategian konsultaatioon 23.6. mennessä.  

Metsäenergian hankintasuositus päivitetty 

Hallitus hyväksyi myös kokouksessa uuden suosituksen luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta metsäenergian hankinnassa. Suositus on valmisteltu yhdessä Energiateollisuus ry:n kanssa, kuten vuonna 2021 julkaistu aiempi versiokin. Suositus julkistetaan kutsuvierastilaisuudessa 11.6.  

 Lisätiedot: Harri Laurikka, harri.laurikka@bioenergia.fi, puh. 040 1630 465