Bioenergiapäivän avasi Keravan Energia Oy:n toimitusjohtaja ja Bioenergia ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Lehto. Hän kertoi yhdistyksen julkaisseen samana aamuna eduskuntavaaliviestinsä. Suomi on irtautumassa Venäjältä tuotavasta energiasta ja näyttää selvältä, että ajat, jolloin Venäjän edullista energiaa oli runsaasti käytössä, eivät enää palaa. Nyt vallitseva energiakriisi ei ole siis talven jälkeen ohi ja tarvitaan pitkäjänteisempiä ratkaisuja.

Seuraavalla hallituskaudella parannusta kaivataan siihen, miten Suomi ajaa etujaan EU:ssa. Seuraava komissio valitaan 2024. On tärkeää, että uusi hallitus toimittaa pääviestinsä nopeasti ja että viesti on yhtenäinen. Tällä hallituskaudella viestit ovat olleet ristiriitaisia ja kantoja on muodostettu liian myöhään. Näin on ollut erityisesti metsiin liittyvissä asioissa. Nyt käsittelyssä oleva massiivinen 55-valmiuspaketti on pitkälti valmis siinä vaiheessa, kun Suomen uusi hallitus aloittaa toimintansa. Se on täynnä Suomeen kohdistuvia sitovia tavoitteita, joissa ei enää – ilman uusia päätöksiä – ole liikkumavaraa. Mikä on siis viestimme 55-paketin jälkeen? Iso valinta on, tehdäänkö poliittisesta ohjauksesta mahdollistavaa vai aletaanko eri teknologioita valita poliittisesti. Viime vuosina olemme kulkeneet jälkimmäiseen suuntaan, eivätkä tulokset ole olleet hyviä suomalaisesta näkökulmasta, Lehto muistutti.