Uusiutuvan energian direktiivin (RED3) lopullinen valmistuminen on antanut yllättäen odottaa itseään. Maaliskuun lopulla pidetyissä trilogeissa kerrottiin poliittisen sovun saavuttamisesta. Silloin aamuyön tunneilla sovitusta ei kuitenkaan muutamaa viikkoa myöhemmin ollut enää yhteistä ymmärrystä. Trilogit ovat edelleen jatkuneen hyvin pienen osan kesken. Tänään perjantaina odotetaan olevan kuitenkin viimeinen neuvottelu, missä tyynnytetään Ranskan tarpeita ydinvoiman huomioimisesta vedyn tuotannossa. 

Lopullisia tekstejä kokonaisuudessaan saadaan vielä hetki odottaa. Oletettavaa on, että Parlamentti hyväksyy tekstit syys-lokakuussa ja ne julkaistaan virallisessa lehdessä vuoden lopulla. 

TEM:n 9.6. järjestämän sidosryhmätilaisuuden kalvot, jotka avaavat direktiivin sisältöä kokonaisuudessaan, ovat luettavissa täällä: RED III keskeiset muutokset.  

Direktiiviin kansalliseen toimeenpanoon on alettu valmistautua. Oletettavaa on, että valmistelu käynnistyy syksyn mittaan ja hallituksen esityksiä tulee alkuvuoden 2024 aikana. Bioenergiaan liittyvää toimeenpanoa varten perustettaneen työryhmä. Keskeisimpiä aiheita valmistelussa tulevat luultavasti olemaan bioenergian kestävyyteen tehtyjen metsäkriteerien muutoksien arviointi kansallisesta näkökulmasta, kaskadikäytön huomioiminen mahdollisissa tulevissa tukijärjestelmissä, kokoluokkarajan alentaminen alkaen 7,5 MWth laitoksista sekä luvituksen ydinkehittämisalueiden määrittäminen. 

Yksityiskohtaisemman arvioinnin jaamme syyskuussa.  

Lisätietoja: Hannes Tuohiniitty 040 1948628 hannes.tuohiniitty@bioenergia.fi