Uusi EU-komissio on päässyt työssään kevään aikana kunnon vauhtiin. Nähdyt aloitteet ovat olleet poliittisten suuntaviivojen mukaisia ja pääsääntöisesti tulleet aikataulussa.  

Paljon huomiota ovat saaneet helmikuun lopussa julkaistut puhtaan teollisuuden ohjelma ja Omnibus I & II -paketti, joka tarttui tosissaan arvosteluun EU:n liiallisesta byrokratiasta ja esitti muutoksia moniin äskettäin, edellisen komission aikana sovittuihin EU-lainsäädäntöihin. Bioenergia ry on aktiivisesti osallistunut näiden kommentointiin niin Bioenergy Europe -kattojärjestön piirissä, Suomen kannan valmistelussa kuin eduskunnassakin.  

Helmikuun lopussa julkaistiin myös kohtuuhintaista energiaa koskeva toimintasuunnitelma. Visio maataloudesta ja ruuasta julkaistiin jo 19.2. Edelleen teollisuusalakohtaisia aloitteita on toistaiseksi julkaistu auto- sekä terästeollisuuteen. 

Aikataulussa pysymiseen on kaksi poikkeusta: Venäjän energiantuonnin lopettamista koskeva tiedonanto piti alun perin julkaista jo maaliskuussa, mutta sitä lykättiin eteenpäin (odotettu julkaisu nyt 6.5.). Toinen lykkääntynyt ulostulo on muutosesitys EU:n ilmastolakiin, jolla komission poliittisissa suuntaviivoissa linjattu 90 % päästövähennystavoite vuodelle 2040 on tarkoitus viedä lainsäädäntöön. Tätä odotettiin maaliskuun loppuun mennessä, mutta mitään ei kuulunut. Komissio odottanee nyt parempaa julkaisuhetkeä ja haluaa varmistaa riittävän tuen jäsenmailta esittämälleen tavoitteelle. Komissio on myös miettinyt erilaisia ratkaisuja, jolla se voi lisätä uuden ilmastotavoitteen hyväksyttävyyttä. Näitä ovat mm. erilaiset päästöpolut vuodesta 2030 vuoteen 2040 sekä päästövähennysten kaupankäynnin salliminen EU-rajan yli (2020-luvulla ulkomailla tehtyjä toimia ei voi hyödyntää) eli Pariisin ilmastosopimuksen artiklan 6 hyödyntäminen. Huhujen mukaan julkaisua kaavaillaan nyt alkukesään. 

Näiden lisäksi loppuvuoden aikana esityksiä on tulossa runsaasti lisää. Toukokuun 21. päivä odotetaan Omnibus IV-pakettia, joka käsittelee pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Sen yhteydessä on ollut esillä myös energiatehokkuusdirektiivin ja uusiutuvan energian direktiivin (RED3) avaaminen. Bioenergia ry:llä olisi montakin toivomusta RED3-direktiivin korjaamiseen, mutta avaaminen on aina myös riski etenkin Euroopan parlamentin huutomyrskyssä. Muita huomionarvoisia komission odotettuja avauksia ovat esimerkiksi EU:n sisämarkkinoihin, biotalousstrategiaan, kestävään liikenteeseen, sekä teollisuuden päästövähennysten kiihdyttämiseen liittyvät ehdotukset. 

Itse esitysten lisäksi komissiolla on jo konsultaatioita käynnissä useista tänä tai ensi vuonna tulevista hankkeista. Maininnanarvoinen on esimerkiksi päästökaupan kehittäminen, joka tulee käsittelemään mm. hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin kannustimia bioenergialaitoksissa. Myös biotalousstrategiasta on jo konsultaatio käynnissä. Bioenergia ry tulee näihin molempiin osallistumaan, mutta omia lausuntoja kannattaa jättää. 

Koontia tulossa olevista komission esityksistä: 

  • REPower EU -tiekartta, 6.5. 
  • Venäjän energiantuonnin lopettaminen, 6.5. 
  • Omnibus III (maatalous), 14.5. 
  • Omnibus IV (pienet ja keskisuuret yritykset), 21.5. 
  • Sisämarkkinastrategia, julkaisu 21.5. 
  • Fitness check: energiaturvallisuusarkkitehtuuri Q2/2025 
  • Hiilenpoistojen serifiointikehikon (CRCF) delegoidut säädökset Bio-CCS & DACCS- ja biohiilimetodologiat, kesän aikana 
  • Post-2027 rahoituskehys Q3/2025 
  • Kestävän liikenteen investointisuunnitelma (Sustainable Transport Investment Plan Q3/2025 
  • Biotalousstrategia Q4/2025 
  • Kemian teollisuus Q4/2025 
  • Laki teollisuuden päästövähennysten kiihdyttämisestä Q4/2025 
  • Arviointi: Maankäyttösektorin ilmastotoimet (LULUCF) Q4/2025 
  • Arviointi: Päästökattodirektiivi Q4/2025 

 

Lisätiedot: Harri Laurikka