Uusiutuvan energian direktiivi (RED3) julkaistiin EU:n virallisessa lehdessä 31.10.2023, ja sen kansallinen toimeenpano oli määrä saattaa voimaan 21.5.2025 mennessä. Lakimuutosta ei ole vielä Suomessa kestävyyslain osalta saatettu voimaan.
Suomi on kuitenkin yksi pisimmällä edenneistä jäsenmaista. Ilmeisesti Tanska on saattanut muutokset voimaan ja Espanja mahdollisesti myös. Suomessa hallituksen esitys on käsittelyssä eduskunnassa ja sen odotetaan valmistuvan juhannukseen mennessä.
Hallituksen esitys on monin osin hyvä ja nojasi 1.11.2023 – 30.9.2024 työskennelleen asiantuntijatyöryhmän raporttiin. Bioenergia ry antoi tukea esitykselle lausuntokierroksella sekä eduskunnan valiokuntien kuulemisessa, mutta esitti joitain muutoksia.
Bioenergia ry esitti maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemisessa muutosesitystä, jotta kokonaislämpöteholtaan 7,5–20 MW laitosten kiinteän biomassan ja alle 2 MW biometaania tuottavien laitosten todentamisessa otetaan käyttöön kaikki mahdolliset kevennykset, jotka direktiivi mahdollistaa.
Lausunnot valiokunnille ovat luettavissa: Lausunnot
Suomessa kansallinen kestävyysjärjestelmä toteutetaan Energiaviraston kautta. Energiavirasto on ilmoittanut, että sillä on valmius ottaa vastaan RED3 mukaisia kestävyyshakemuksia pian lain tultua hyväksyttyä. Siirtymäaikaa hakemuksen jättämiselle tullee olemaan kestävyyslain muutoksella 31.12.2025 asti. Energiavirasto järjesti webinaarin aiheesta 9.5.2025. ja sen materiaali on nähtävissä Energiaviraston sivuilla. RFNBO-polttoaineista on lisäksi tulossa Energiaviraston tilaisuus 13.6.2025.
Vaihtoehtoinen tapa osoittaa kestävyys on vapaaehtoisten järjestelmien osalta. Komissio on hyväksynyt osalle vapaaehtoisista järjestelmistä jo RED3 mukaisen hyväksynnän, mutta ne eivät näy vielä komission sivuilla. Aikataulu soveltamisen osalta on kuitenkin ollut hyvin haastava.
Lisätietoja: Hannes Tuohiniitty email hannes.tuohiniitty@bioenergia.fi, puh. 040 194 8628