Tammikuussa 2021 emme arvanneet, että edessä olisi järjestyksessään toinen koronavuosi. Liikkeelle lähdettiin tilanteessa, jossa turvealalle haettiin intensiivisesti kiireellisiä kotimaisia ratkaisuja, koska päästöoikeuden hinta oli noussut nopeasti ja hallitus tehnyt edellisenä syksynä vielä kehitystä kiihdyttävän päätöksen korottaa veroa. Päästöoikeuden hinta oli silloin 34 euroa, kun se tänään (2.2.) oli 94 euroa. Turvetyöryhmän työ valmistui maaliskuun lopussa. Ensimmäinen kotimainen tukijärjestelmä rajussa murroksessa olevalle alalle, turvetuotantokoneiden romutustuki, saatiin lopulta voimaan 27.1.2022. 

Merkkipaaluina 55-valmiuspaketti ja SBY:n toiminnan siirtyminen Beryyn 

Vuoden tärkein merkkipaalu edunvalvonnassa oli komission heinäkuussa esittelemä massiivinen lainsäädäntöpaketti eli 55-valmiuspaketti. Siihen muodostettiin kantoja kotimaan elimissä tiiviisti koko loppuvuosi. Parlamentissa ja neuvostossa työ lähti toden teolla käyntiin loppuvuodesta. Yhdistykselle tärkeä merkkipaalu taas oli se, että Suomen Biohiiliyhdistyksen (SBY) toiminta siirtyi osaksi Bioenergia ry:tä vuoden 2022 alusta. Tätä valmisteltiin keväällä ja solmittiin aiesopimus toukokuun lopussa. 

Ennätysmäärä lausuntoja

Teimme viime vuonna ennätysmäärän lausuntoja, enemmän kuin yhden joka viikko. Niitä pyydettiin EU-tasolla, koska komission Green Dealin toteutus oli päässyt täyteen vauhtiin. Kotimaassa taas hallituskausi oli siinä vaiheessa, jossa tärkeimpiä hankkeita pyrittiin viemään eteenpäin. Myös virallisia kuulemisia oli selvästi enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna ja etenkin 55-valmiuspaketin käsittelyyn liittyen syksyllä. 

Edunvalvonnan aiheita käsitteleviä jäsenwebinaareja järjestimme 9 kpl, hiukan aiempaa enemmän. Uutiskirjeitä julkaisimme edelleen paljon, 17, mutta Sisätieto -julkaisumme muuttui luonteeltaan enemmän tiedotusluontoiseksi. 

Tiedotteita ja Bioenergia-lehtiä julkaisimme edellisvuosien tapaan, ja medianäkyvyytemme on kehittynyt oikeaan suuntaan. 

Tapahtumarikas vuosi

Tapahtumien kanssa lähdimme liikkeelle jo tammikuussa järjestämällä talviwebinaarin. Keväällä järjestimme kolme omaa kuntavaaliwebinaaria sekä yhdessä Energiateollisuus ry:n kanssa kaksi Polttamatta Paras? -webinaaria, joissa niissäkin pääteemana olivat kuntavaalit. Toukokuussa järjestettiin yhdessä MTK ry:n, Metsäteollisuus ry:n ja Suomen Biohiiliyhdistys ry:n kanssa Suomen ensimmäinen ainoastaan hiilensidontaan keskittyvä tapahtuma: Hiilensidonta 2021 -webinaari. Lokakuussa järjestimme Bioenergiapäivän Pasilan Triplassa ja marraskuussa vielä Turvepäivän Tampereella. 

 

Harri Laurikka
040-1630 465, harri.laurikka(a)bioenergia.fi